Nefrológia a hypertenziológia - esenciálna a sekundárna artériová hypertenzia

Príjem rastlinných proteínov mô?e ma? inverzný vz?ah ku tlaku krvi
Publikované: Streda, 12.04. 2006 - 00:00:00
Vec: Diéty


Príjem rastlinného proteinu je inverzne asociovaný s hypertenziou, zatia? ?o pod?a výsledkov cross – epidemiologickej ?túdie, referovaného 9. januára 2006 vo vydaní Archives of Internal Medicine, s príjmom ?ivo?í?neho proteinu neexistuje asociácia.

„Výskyt hypertenzie medzi konzumentmi mäsa v porovnaní s vegetariánmi nazna?ujú, ?e vysoký diétny proteinový príjem mô?e ma? ne?iaduci vplyv na tlak krvi.“, pí?e Paul Elliot, MB, PhD, z Imperial College London v Anglicku, a jeho kolegovia zo spolupracujúcej výskumnej skupiny INTERMAP. Niektoré dôkazy nazna?ujú, ?e celkový príjem proteinu je v inverznom vz?ahu vo?i tlaku krvi, ktorý má praktické a teoretické dôsledky pre lekársku starostlivos? a v?eobecné zdravie. Preto po?iato?ná hypotéza ?túdie INTERMAP na makro- vý?ivu a mikro- vý?ivu a na tlak krvi, týkajúca sa 17 rôznych vzoriek obyvate?stva v 4 krajinách bola, ?e celkový príjem proteinu je v inverznom vz?ahu ku tlaku krvi“.

V tejto ?túdii 4 680 osôb vo veku 40 a? 59 rokov malo tlak krvi meraný 8 krát na vizitách, a príjem stravy bol za 24 hodín zaznamenaný 4 krát. Ka?dý ú?astník poskytol tie? informáciu o diétnych doplnkoch a dodal dve 24 hodinové mo?ové vzorky.

Príjem rastlinného proteinu bol do zna?nej miery nepriamo úmerný ku tlaku krvi. Rozdiely tlaku krvi, spojené s vy??ím príjmom rastlinného proteinu o hodnote 2.8 % kilokalórií, boli -2.l4 mm Hg u systolického a -1.35 mm Hg u diastolického tlaku (P < .001 pre obidva tlaky). Tieto rozdiely ostali signifikantnými aj po ?al?ej úprave na vý?ku a váhu (-1.11 mm Hg u systolického tlaku; P <.01 a -0.71 mm Hg u diastolického tlaku; P < .05).

Pre príjem ?ivo?í?neho proteinu, po úprave na vý?ku a váhu, neboli ?iadne významné pozitívne rozdiely tlaku krvi. Celkový príjem proteinu mal významnú interakciu s pohlavím, ale nebol signifikantne asociovaný s tlakom krvi ?ien ani mu?ov . Diétny obsah amínokyselín sa zna?ne menil u osôb s vysokým príjmom rastlinného a nízkym príjmom ?ivo?í?neho proteinu, oproti prípadom s nízkym príjomom rastlinného a vysokým príjmom ?ivo?í?neho proteinu.

„Príjem rastlinného proteinu bol nepriamo úmerný tlaku krvi“, pí?u autori. „Toto zistenie je konzistentné s odporú?aniami, ?e diéta bohatá na rastlinné výrobky je sú?as?ou zdravého ?ivotného ?týlu pre ochranu pred vysokým tlakom krvi a ostatnými chorobami... Definitívne zistenie prí?inného vz?ahu medzi príjmom rastlinného proteinu a tlakom krvi o?akáva e?te ?al?ie údaje z randomizovaných kontrolných ?túdií, hlavne týkajúcich sa vplyvu amínokyselín na tlak krvi.“

K?ú?ové slová: príjem proteínov, tlak krvi, aminokyseliny.

Autori:

Laurie Barclay, MD

Zdroj:

http://www.medscape.com/viewarticle/521193?src=mp







Tento článok si môžete prečítať na webe Nefrológia a hypertenziológia - esenciálna a sekundárna artériová hypertenzia
http://www.nefrologia.sk

Tento článok nájdete na adrese:
http://www.nefrologia.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=198